Dag 1 ·  Dag 2 ·  Dag 3 ·  Dag 4 ·  Dag 5 ·  Dag 6 ·  Dag 7 ·  Dag 8 

De films

Vlak voor onze vakantie zijn we toch maar in de consumentenbond tests, kieskeurig.nl en tweakers.net gedoken om op de valreep een digitale videocamera aan te schaffen. Aangezien dit onderwerp voor ons totaal onbekend terrein was, moest er nog wel het nodige bijgespijkerd worden aan basiskennis. Als snel zagen we door de bomen het bos niet meer en aan alles leken meer nadelen dan voordelen te zitten. Kies je voor opname op tapes, dan ben je met vorige generaties bezig. Opname op een harddisc klinkt kwetsbaar, energieslurpend en vol is vol. Wellicht met memorykaartjes, maar die zijn nog zo klein. Of opname direct op dvd's, hoewel dat ook erg kwetsbaar klinkt en dan is vol dus ook meteen echt vol. Om een lang verhaal kort te maken, van de vooroordelen klopte niet zo veel. We zijn niet ingestapt in de wereld van HD camera's, want die zijn beduidend duurder en vragen ook veel meer van de pc en TV. Daarbij was -en is nog steeds- onze mening dat de films leuk zijn voor erbij.

Het werd dus de beste uit diverse tests (Panasonic NV-GS90) en daarmee stond ook meteen het nog lang niet afgeschreven medium van tapes vast. Tegenwoordig zijn het -klinkt achteraf natuurlijk erg logisch- namelijk digitale tapes, dus op tape wordt hetzelfde opgeslagen als op de andere soorten, waarbij tape het minst last heeft van compressie verlies. Om de beelden te verwerken, moet je de film één keer volledig afspelen op normale snelheid terwijl de pc alles opneemt.

Met alleen het filmen ben je er nog lang niet... Dan volgt het feest van montage. Gelukkig is de pc net voorzien van een nieuwe videokaart en 20" scherm en wat extra geheugen, dus die kan er wel mee uit de voeten. Het resultaat van het knippen en plakken, schuiven en faden, zuchten en mopperen en tot slot een flinke dosis geduld is online gezet. Op deze pagina's zijn korte filmpjes te zien van dag 1 tot en met dag 7.