Informatie Finland, Lapland, Salla en Sallatunturi

Hieronder een verzameling aan informatie van allerlei aard, die zeer bruikbaar of anders in ieder geval zeer informatief zal zijn. Het overzicht is in alfabetische volgorde geplaatst en voor deze informatie zijn diverse bronnen op internet geraadpleegd.

Accommodatie

In en rond Salla zijn diverse mogelijkheden om te verblijven. Van camping tot hotels tot luxe bungalows. De website van de gemeente Salla (www.salla.fi) bevat een totaaloverzicht van al deze locaties. Bij het ski-gebied op de Sallatunturi bevindt zich het bungalowpark Sallatunturi Tuvat en hotel Revontulli.

AdressenVisit Finland

Finse Ambassade in Nederland
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG 's-Gravenhage

Verkeersbureau www.visitfinland.com
Fins Nationaal Verkeersbureau/Finnish Tourist Board
Schiphol Boulevard 213, 1118 BH, Schiphol, Nederland
Tel: 020-3163813 (Trade & Media)

Alarmnummer

112

Creditcard

Het gebruik van Creditcards is in Finland heel normaal. Ook kleine aankopen kunnen met een CC worden voldaan (klein bedrag … CC mag). Wel een aandachtspunt indien u wel eens moet tanken: bij de brandstof automaatti is gebleken dat buitenlandse bankpassen en credit cards niet werken. Het is dus aan te raden om een aantal Euro bankbiljetten van verschillende waarden bij u te hebben. Een aantal vijfjes is dan handig, om minder grote hoeveelheden te kunnen tanken. Ken dus het gemiddelde verbruik van uw auto én de inhoud van de tank! Met bankbiljetten wordt via dezelfde brandstof automaatti namelijk een afgepaste hoeveelheid brandstof geleverd (met de waarde van uw ingevoerde biljetten).
Een verkoper mag bij prijzen boven de 50 euro die met bankpas of CC worden voldaan, vragen om een geldig legitimatiebewijs, zoals paspoort of rijbewijs.

Crème

In de wintermaanden staat de zon laag aan de hemel, dus is hij minder sterk aanwezig dan in de hoger gelegen ski-gebieden van bijvoorbeeld de Alpen. De combinatie met de volledig witte omgeving en de lage temperaturen vragen echter wel de nodige voorzorgsmaatregelen. (Zonnebrand)Crème zonder vocht, want dat bevriest beslist als je buiten komt. Ook vaseline is voor buitenshuis niet goed. Gewoon 'het vlees bedekken' is een eenvoudig maar doeltreffend advies. Voor bescherming van de lippen is een goede lippenbalsem vaak voldoende. De Piz Buin Mountain crème met geïntegreerde lippenbalsem is ons goed bevallen.

Electriciteit

De aansluitingen en het voltage zijn gelijk aan die in Nederland.

Eten

De Finse keuken is beïnvloed door de Slavische en Scandinavische keuken. Je kunt er vooral veel visgerechten eten. Bekende visgerechten zijn o.a. de graavi lohi, gemarineerde zalm en de rosolli, bietensalade met haring. Lekker Finse soepen zijn de hernekeitto, een stevige erwtensoep en de vissoep, kalakeitto. Houdt u niet zo van vis, dan biedt Finland u ook heerlijke stoofschotels, zoals de porkkanalaatikko, een wortelstoofschotel of de lanttulaatikko, een koolraapschotel. Natuurlijk kent ook iedere regio zijn eigen streekgerechten, die verschillen van heerlijke visgerechten tot stevige vleesgerechten! In Finland kunt u eens echte Finse champagne drinken, of een van de vele lichte biertjes. De wodka heet er Koskenkorva.
Omdat onze koffers al vol waren en je voor het doen van inkopen ter plaatse toch echt een deel van de kostbare tijd in moet leveren (bij Sallatunturi is niet voldoende aanwezig om voor een volledige maaltijd in te kopen), hebben wij onszelf verwend met een dagelijks bezoek aan restaurant Kiela voor het ontbijt (€ 7 p.p.)  en restaurant Keloravintola voor het avondmaal (tussen € 10 en € 15). Deze laatste is iets meer voor de snellere hap dan restaurant Kiela. Restaurant Kiela had overigens een ogenschijnlijk uitstekende kaart (hoofdgerechten tussen € 18 en € 30) en goede recensies. In Keloravintola is de poropasta, kebab with chips met saus apart en de poropizza een goede keuze. Ook in hotel Revontulli is een restaurant, maar daar hebben wij geen ervaring mee.
Iedere week wordt er ook een Lapse avond georganiseerd in het rendierpark (€ 45 p.p. inclusief vervoer, kinderen -50%) met een uitgebreid buffet en verhalen over de Lapse cultuur.

ExcursiesHusky excursie

Het boeken van excursies kun je het beste doen op het moment van het reserveren van de hele vakantie. De prijzen zijn een stuk aantrekkelijker en je hebt de meeste zekerheid. Ter plaatse kan er ook worden ingeschreven op excursies bij de receptie van Sallatunturin Tuvat.
Wij hebben de Winter Wonderland Week geboekt, met één extra sneeuwscooter excursie ‘Zicht op Rusland’. Dit is ons heel goed bevallen, omdat je dan met een vaste groep alle activiteiten onderneemt. Het is tevens zo dat alle de dagen zodanig op elkaar zijn afgestemd dat je bijvoorbeeld een gevarieerd lunch aanbod krijgt. Niet dagelijks een worstje dus ;-)

Feestdagen

Vanwege de lange winter doen de Finnen het in de zomer rustig aan. Voor zover mogelijk grijpen mensen met hogere inkomens elke gelegenheid aan om met vakantie te gaan. Net als in de meeste andere Noord-Europese landen begint de zomervakantie al voor de Midzomerdag, voor de scholen begin juni en die duurt tot medio augustus. In juli zijn de meeste bedrijven gesloten. Vooral 's zomers vertrekken de Finnen op de vrijdagen al vroeg naar hun weekendhuisjes op het platteland.
De volgende feestdagen worden in Finland actief gevierd:
•  januari 1 Nieuwjaar
•  januari 6 Driekoningen
•  maart/april Goede Vrijdag
•  maart/april Pasen
•  mei 1 Dag van de arbeid
•  mei/juni Hemelvaartsdag
•  mei/juni Pinksteren
•  eerste zaterdag na 20 juni Midzomerfeest
•  november 1 Allerheiligen
•  december 6 Onafhankelijkheidsdag
•  december 24-26 Kerstmis (zie ook Rovaniemi)

Kaart FinlandFinland

Het land is ca 338.139 km2 groot waarvan 33.553 km2 water. Finland heeft zo’n 5,2 miljoen inwoners, dat wil zeggen 15 inwoners per km2. De dichtst bevolkte stad is Helsinki met 823 inw/km2. Het dunst bevolkt is Lapland met ruim 2 inw/km2. Ter vergelijking: Nederland kent bijna 400 inw/km2. De dichtst bevolkte stad van Nederland is Den Haag met bijna 5800 inw/km2.
Het geboortecijfer van Finland ligt net boven de 10, wat zo ongeveer overeenkomt met het Europeese gemiddelde. Het is de laatste jaren overigens wel steeds afgenomen.
Finland kent twee grote etnische groepen: 93,5% Finnen, 5,9% Finse Zweden en Samen (Lappen). Finland is lid van de VN, Noordse raad, raad van Europa, EU, IMF, OSZE, WTO, IDA, IFC, OESO, EBRD.

Foto en film

Zeker voor de wintermaanden geldt: zorg voor voldoende oplaadbare batterijen of accu's! Door de soms extreme koude, vermindert de kracht van een batterij of accu heel erg snel. Minimaal 2 reserve batterijen of accu's zijn een must als je graag fotografeert of filmt. Oplaadbare batterijen gaan tegenwoordig langer mee dan gewone. Gebruik voor bijvoorbeeld oplaadbare penlights die van 2700 mAh.
Voor de filmcamera hebben wij een ‘kloon’ gekocht die factoren goedkoper zijn dan de originele accu en is de originele accu als back-up gebruikt. Voor de fotocamera is een zogenaamde battery-pack gebruikt, waardoor je direct  twee accu’s in de camera hebt. Voor de zekerheid hiervoor ook nog twee reserve accu’s gebruikt. Ook hier geldt: een kloon is echt veel goedkoper en die voldoen prima (de fabrikanten waarschuwen hier uiteraard wel voor, maar ja die zien dan ook de nodige centen aan hun neus voorbij gaan).

Fooien

Fooien geven is in Finland niet gebruikelijk. Maar mocht u de service werkelijk uitstekend vinden, dan kunt u natuurlijk altijd een klein bedrag achter laten.

Geld

Ook Finland is in 2002 overgestapt op de Euro als betaalmiddel. Nog tot voor enkele jaren stond Finland bekend als een duur vakantieland, maar dat is inmiddels wel gewijzigd. Het Finse prijsniveau is momenteel over het algemeen vergelijkbaar met het Nederlandse, op sommige gebieden zijn de prijzen zelfs lager. Met name alcoholische dranken zijn beduidend duurder en die van bijvoorbeeld vis lager.

Geldzaken

Geldautomaten zijn overal wel te vinden in Finland. Over het algemeen zijn er geen problemen met pinnen met uw eigen pasje. Betalen in winkels kan ook vaak met uw bank- of giropas. U hoeft dan vaak niet te pinnen, maar uw pas wordt dan gebruikt als een soort creditcard. U moet mogelijk wel de bon tekenen. Het gebruik van Creditcards is in Finland heel normaal. Zelfs het afrekenen van een kop koffie kan met een CC. Travellerscheques worden over het algemeen ook geaccepteerd bij de meeste grote winkels, hotels en restaurants. Banken zijn in Finland meestal geopend tussen 09.00 en 15.00.
Een verkoper mag bij prijzen boven de 50 euro die met bankpas of CC worden voldaan, vragen om een geldig legitimatiebewijs, zoals paspoort of rijbewijs.

Gezondheid

Voor Finland zijn geen inentingen voorgeschreven of verplicht. De gezondheidszorg is erg goed in Finland. Medicijnen zijn te verkrijgen bij de apotheken, die vindt u zeker in de grote steden, maar ook in Salla is een Apteekki te vinden. Er is altijd een apotheek die zondags- of nachtdienst draait. Informeert u hier ter plaatse naar. Medische zorg kent alleen een eigen risico van 11 of 22 Euro. Doorgaans krijgen de buitenlandse toeristen op vertoon van hun geldige verzekeringspapieren volledig gratis behandeling, die dan naderhand met de verzekering in eigen land verrekend wordt. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

Godsdienst

Kerk SallaDe kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse lutherse kerk is op twee na de grootste ter wereld, met 600 parochies en 4,5 miljoen leden. 1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zgn. Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook een wat invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten. Er zijn twee theologische faculteiten: voor de Fins sprekenden in Helsinki, voor de Zweeds sprekenden in Turku.

Internet

In de hal van Spa hotel Revontuli en op de bar van café Papana Pupi naast restaurant Kiela staan internet pc’s die vrij te gebruiken zijn. Daarnaast is in de hotelkamers en in de lobby van Spa Hotel Revontuli én in de Tunturitähti bungalows draadloos internet beschikbaar (dus niet in de bungalows van Sallatunturin Tuvat).

Kleding

In de wintermaanden zijn beslist onmisbaar: muts, thermo-ondergoed, handschoenen/wanten en snowboots. Bij de excursies krijg je van de organisatie uitstekend materiaal om je warm aan te kleden. Dat wil zeggen een thermo overall, wanten en sneeuwlaarzen. Afhankelijk van het geboekte programma kun je die de hele week bij je houden en dus ook in je ‘eigen tijd’ gebruiken. Bij onze Winter Wonderland Week was dit het geval. Als je losse excursies boekt, ontvang je voor de duur van de excursie dezelfde kleding. Ook is het mogelijk deze kleding los te huren.
SnowbootsWij hebben in Nederland hele goede handschoenen aangeschaft (met Goretex), maar ook de beste handschoenen winnen het niet van wanten. Dit komt doordat in wanten de vingers elkaar warm houden. De handschoenen functioneerden prima, zolang je je handen er maar in houdt. Als je handen bijvoorbeeld tijdens het eten koud zijn geworden, dan lukt het opwarmen in een handschoen (die dan ook koud is geworden) echt niet meer.
Als schoenen hebben wij op advies van de husky gids tijdens onze zomervakantie naar Zweden snowboots (Canadian Boots) aangeschaft. Deze laarzen zijn zeer warm, zitten comfortabel en je kunt er normaal op lopen.
Er is tegenwoordig ook een mooie Nederlandse website met van alles op snowboot gebied: Snowboot-info.nl.
Tussen een ski-jas en het thermo-ondergoed kunnen afhankelijk van de activiteit één of meerder lagen fleece worden gebruikt. Met name bij het langlaufen en sneeuwschoenwandelen, heb je al heel snel teveel kleren aan.
De bekende ski-pulli’s zijn zeer sterk af te raden, omdat deze veelal van katoen zijn gemaakt. Katoen laat geen vocht door, maar houdt vocht vast. Daardoor kun je heel snel afkoelen en krijg je het echt niet meer warm.
Een muts is erg persoonlijk. De één loopt met een bontmuts met daaronder een fleece muts op en de ander krijgt het al benauwd met alleen een haarband. Toch is het zeer verstandig minimaal een dunne muts te dragen (de Nederlandse toeristen worden in Finland altijd herkend, omdat ze de enige zijn die de eerste dag geen muts dragen).

Klimaat

De noordelijke ligging van Finland is een bepalend voor het klimaat. Finland wordt gekenmerkt door een landklimaat, behalve langs de kuststreken grenzend aan de Botnische Golf bij steden als Turku en Helsinki. Hier is er sprake van een zeeklimaat.
In vergelijking met Canada en Siberië, die op dezelfde breedtegraad liggen, zijn de weersomstandigheden minder bar. Ook de Scandinavische bergrug, die Noorwegen scheidt van Zweden, en de ligging van deze landen ten opzichte van Finland zorgen ervoor dat de invloeden van storm en regen in Finland wordt gereduceerd.
De winter is het langst durende seizoen in Finland. In het uiterste noorden begint de winter het vroegst en kunnen de heuvelruggen al in augustus of september bedekt zijn met een dunne laag eerste sneeuw. Het tijdstip waarop de sneeuw daadwerkelijk blijft liggen varieert enorm per jaar. In het zuidwesten van Finland gebeurt dit meestal in december. Van december tot februari zijn de temperaturen normaliter het laagst in Finland. Dit varieert van enkele graden onder nul in het zuiden tot -25 C of lager in Lapland. Ook kent de Finse winter dagen waarop de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. Dit zijn er gemiddeld maar een paar per jaar. Zorg er dus voor tijdens je vakantie gedurende de strenge winter in Finland dat je je warm aankleedt (zie ook kleding).

Mobiele telefonie

Ondanks dat we een week ‘ in the middle of nowhere’ verbleven, is het bereik altijd maximaal geweest.

Onderwijs

Analfabetisme komt in Finland bijna niet voor. Kinderen zijn verplicht om de negenjarige basisschool te volgen. De onderbouw bestaat uit drie jaren en de bovenbouw uit zes jaren. Vanaf 1991 is er een nieuw nationaal leerplan voor het basisonderwijs. De bedoeling daarvan is dat de scholen zelf richting geven aan de ontwikkelingen op onderwijsgebied. Scholen krijgen de vrijheid om in te spelen op allerlei ontwikkelingen en samen te werken met de lokale overheden en de economische activiteiten in hun gemeenschap. Verder is er een verschuiving van het kennisgericht onderwijs naar het leren van vaardigheden waardoor de leerlingen zelfstandig kennis en inzicht kunnen opdoen. Er zijn Fins- en Zweedstalige scholen. Dit heeft tot gevolg dat naast de moedertaal ook de tweede landstaal onderwezen wordt. Vanaf klas drie begint het onderwijs in een vreemde taal, meestal Engels. Vanaf klas acht is het mogelijk om Russisch te kiezen. Het basisonderwijs is gratis en dat geldt ook voor de boeken, schoolmaaltijden en vervoer. Na het basisonderwijs kunnen de leerlingen kiezen tussen hoger voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs. Het voortgezet onderwijs duurt drie jaar en wordt afgesloten met een examen dat toelating geeft tot universiteiten of hogere beroepsopleidingen. In Lapland wordt op enkele scholen naast het Fins ook de Saami taal onderwezen.

Paspoort/visum

Staatsburgers van de EU-landen (behalve Griekenland), alsmede Noorwegen, IJsland, Zwitserland, San Marino en Liechtenstein hebben slechts een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Het verblijf is beperkt tot in totaal 3 maanden in de 4 Scandinavische landen Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Reizigers uit alle andere landen dienen te beschikken over een geldig paspoort, eventueel met visum. Let op: mocht je plannen hebben om het op een steenworp afstand van Salla gelegen Rusland te bezoeken, regel dan in Nederland al het hiervoor benodigde een visum.

Pinnen

In de nabijheid van de bungalows van Sallatunturin Tuvat is geen mogelijkheid tot pinnen. De dichtstbijzijnde pin automaat bevindt zich in Salla-dorp. Zie winkelen. Betalen met pinpasof creditcard kan vrijwel overal.

Poolcirkel

De poolcirkels zijn bijzondere breedtecirkels op 66½° NB en ZB. Op de poolcirkels komt de zon op zeeniveau één dag per jaar niet op en gaat de zon één dag per jaar niet onder. Het aantal dagen per jaar dat de zon niet opkomt of niet ondergaat, wordt groter naarmate men vanaf de poolcirkels in de richting van de polen gaat.
Sallatunturi ligt ca. 35km ten noorden van de poolcirkel, maar tevens bevindt de top van de tunturi zich op 476m. De zon zie je hier van 1 juni - 10 juli niet onder gaan.

Reistijd

Vanuit Amsterdam is het ongeveer 2h30m tot 2h45m vliegen. In lokale tijden verliep de vlucht op de heenweg bij ons van 06:00 – 09:30 en de terugreis verliep van 11:30 – 13:45.

Restaurants

Zie eten.

Rovaniemi

Deze stad is bijzonder om een aantal redenen. Ten eerste zet je hier voet op Finse bodem als je naar Salla reist. Overigens wordt ook Kuusamo vaak genoemd als luchthaven. Ten tweede ligt deze stad op 66½° NB en dat wil dus zeggen: op de poolcirkel. Tot slot de meest in het oog springende bijzonderheid: Rovaniemi is de officiële werkplaats van niemand minder dan de Kerstman en dat laat men hier goed zien. De Kerstman woont in/op de Korvatunturi (=Oorberg), ten noorden van Salla, in de gemeente Savukoski.

Sauna

De Sauna, een Fins instituut. In de sauna zitten, zweten en zwijgen (hoewel het zwijgen niet altijd van toepassing is: er is al menig politieke of business deal in de saune gesloten!). Af en toe een lepel water op de kachel en de huid ‘op wat berkentakken trakteren’. Dan een sprong in het verfrissende en zo koud mogelijke water. Een sauna nemen betekent meer dan een verzorging van het lichaam.
Het is eveneens een reiniging van de geest. Een sauna is het meest Fins dat u in Finland kunt ondernemen. De sauna is al meer dan 2000 jaar onderdeel van de Finse cultuur. Het is de plek, waar de Finnen zichzelf zijn. In het oude Finland gold de sauna zelfs als een heilig instituut. Er werd niet alleen gewassen en gezweet in de echte rooksauna, er werden zelfs kinderen in de sauna geboren. Volgens een oeroud volksgeloof waart Löyly, de goede geest van de sauna, door de rookwolkjes.
Meer dan 2 miljoen sauna’s in geheel Finland bieden u volop mogelijkheden om u ook door Löyly enthousiast te laten maken. Bijna ieder hotel en vakantiehuis beschikt over tenminste één sauna. Dat kan een traditionele rooksauna zijn, maar ook een sauna als onderdeel van een moderne wellness-inrichting. Starre sauna-regels zijn er overigens niet. Je gaat louter voor je plezier, gezondheid en eigen welbevinden de sauna in.

Taal

Finland heeft twee officiële talen, het Fins en het Zweeds. Beide talen zijn in de grondwet volledig gelijkberechtigd. De Lappen spreken Laps of Samisch. Met o.a. het Hongaars en het Ests behoren het Fins en het Samisch tot de Finno-Oegrische (Oeralische) talen. Esten en Finnen kunnen elkaar met enige moeite redelijk verstaan. Het Fins (in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd) is niet verwant met het Turks, hoewel beide talen gebruik maken van postposities (het einde van het woord wordt verbogen) in plaats van voorzetsels om bijvoorbeeld een plaats of richting aan te duiden. Aanvankelijk was het Fins de taal van de boeren en de ambachtslieden. De hogere klasse sprak Zweeds en Russisch, Duits of Frans. In de tweede helft van de 19e eeuw kreeg het Fins, naast het Zweeds, een officiële status. Pas in 1903 werd het Fins gelijkgesteld met het Zweeds. Typisch voor het Fins is het grote aantal klinkers in verhouding tot de medeklinkers. Zo komen de b, c, f, q, w, x en z in het echte Fins niet voor. Wel in woorden die aan het Zweeds ontleend zijn. Steden en straten hebben een Finse en een Zweedse naam, bijvoorbeeld Helsingfors (Zweeds) en Helsinki (Fins). Het Laps of Samisch wijkt af van het Fins. In het Samisch zijn veel Zweedse en Noorse woorden opgenomen.
Tijdens ons verblijf konden wij tijdens alle activiteiten die wij hebben ondernomen uitstekend terecht met Engels.

Tijd

In Fins Lapland loopt de tijd het hele jaar een uur voor op Nederland.

Vervoer

Auto: In Finland is het verplicht tijdens het rijden dimlicht te voeren. Het wegennet is uitstekend. Dus een autorit door Finland is aan te raden! In de winter zijn spijkerbanden aan te raden en winterbanden verplicht. De wegen zijn goed, maar lange tijd met een sneeuw- en/of ijslaag bedekt. En wees altijd op je hoede voor overstekend wild. Vooral in het Noorden is de kans op ontmoetingen met rendieren of elanden erg groot. Zie voor betaling bij tanken ook het onderwerp creditcard.
Bus: er is bijna geen plek in Finland die niet met de bus bereikbaar is! Met de bus komt u op een goedkope manier heel het land door. De diensten zijn over het algemeen goed.
Trein: Finland heeft ook een goed spoorwegnetwerk. Het reizen is goedkoop en de verbindingen zijn goed. Er rijden zelfs treinen naar Rusland. Zie de site van de Finse spoorwegen voor uitgebreide informatie: www.vr.fi.
Boot: Met de kleine pontjes (lossi) kunt u gratis naar de eilandjes reizen. Met de grotere veerboten kunt u ook prima reizen, deze hebben goede verbindingen naar Åland, Zweden, Estland, Duitsland.

Water

Het kraanwater behoort tot de (en is volgens sommige "bronnen" wellicht het) schoonste ter wereld. Wij hebben in ieder geval naar harte lust uit de kraan gedronken. Vooral na een sauna bijzonder prettig!

Wild

Er zijn in een bos- en waterrijk land als Finland uiteraard veel dieren. In de wintermaanden zul je die echter niet snel ontmoeten. Onderweg zie je wel de nodige sporen van elanden, rendieren, hazen, eekhoorns en vele vogels. Door deze sporen hebben zij hun aanwezigheid wel bewezen, maar daarnaast leven er in Finland bijvoorbeeld ook nog wolven, veelvraten, vossen, lynxen en beren. Tijdens ons bezoek zijn we alleen een aantal rendieren tegen gekomen en een hoen-paartje (die onder de sneeuw verstopt zijn).

Winkelen

In Sallatunturi zijn alleen in het hotel een klein winkeltje met levensmiddelen (voor uiterste nood zeg maar), naast de piste een skishop en souvenirwinkeltje en bij restaurant Kiela en het rendierpark souvenirsshops.

omhoog