Dag 1 ·  Dag 2 ·  Dag 3 ·  Dag 4 ·  Dag 5 ·  Dag 6 ·  Dag 7 ·  Dag 8 

De keuze

Echte winters hebben we in Nederland al lang niet meer gehad en voor de overbekende wintersport zijn we wat minder goed gebouwd, zullen we maar zeggen. Als je toch graag de sneeuw op wilt zoeken moet je dus wat anders bedenken. Dat alternatief vonden we in Scandinavië. Via het nodige onderzoek op internet, lazen we bijzonder enthousiaste verhalen over Lapland en zagen we schitterende foto's.

In enkele reisverhalen werd het reisbureau Voigt Travel genoemd, dat een aantal bijzondere locaties in haar programma heeft. Hier vonden we een locatie in Fins Lapland, met een grote hoeveelheid aan mogelijke activiteiten.

Wij besloten om een gevarieerd programma te nemen, in de vorm van de winterwonderlandweek. Dit programma bestaat uit een dag op huskysafari, een 2 uur durende sneeuwscootersafari en nog drie dagprogramma's: sneeuwschoenwandelen met de bekende 'tennisrackets', de wildernis in op traditionele ski’s met onderweg ijsvissen en tot slot een rendiersafari. Als extra excursie boeken wij de veel geprezen snowscootertocht 'Zicht op Rusland', waarbij je een tocht maakt tot aan de Fins-Russische grens.

Tijdens de vakantie ben je veelvuldig aanwezig op een rendierpark, waar je ook nog het nodige opsteekt van het leven van de Lappen en met de rendieren. Aan het einde van de Winterwonderlandweek heb je leren lasso werpen, navigeren in de sneeuw met kompas (tenzij er iemand een GPS mee neemt), een sneeuwbivak maken en een knapperend houtvuur stoken. Dit alles uiteraard geleerd van de Laplanders zelf!

Het verblijf is een knusse bungalow met eigen sauna in het park Sallatunturin Tuvat. Deze bungalows liggen samen met drie restaurants en een hotel bij de ski pistes van de heuvel Sallatunturi. Deze plek is ook prima te gebruiken als uitvalsbasis voor ruim honderd kilometers aan (37 km verlichte) loipes.

Tel bij dit alles nog een redelijke kans op het ervaren van de aurora borealis, oftewel het noorderlicht, dan zou je toch het liefste nu vertrekken? Dat hebben wij op 18 januari in ieder geval wel gedaan.

Op deze Lapse pagina's vind je naast de dagelijkse verslagen ook per dag een fotorapportage. Deze foto's zijn als dia shows te bekijken. Verder zjin er gedetailleerde GPS tracks te vinden met een aantal koppelingen naar verschillende websites. Op deze sites kun je tot in detail kijken waar we exact geweest zijn en hoe het er ter plekke uit zag door middel van de foto's en opmerkingen die in de tracks zijn geplaatst.

Wij hopen dat jullie met plezier dit verslag zullen lezen. Stuur voor vragen gerust een mailtje en een berichtje in het gastenboek wordt ook bijzonder gewaardeerd.

Groeten,

Inge en René.

omhoog Dag 1 >