Dag 1 ·  Dag 2 ·  Dag 3 ·  Dag 4 ·  Dag 5 ·  Dag 6 ·  Dag 7 ·  Dag 8 

De Snowscootertrip en crosscountry 

Tracks Foto's Foto's Film

NarniaHet is gedaan met de rust. Met de snowscooters trekken we er op uit en dat zorgt voor de nodige decibel. Het rijden gaat op zich prima, de temperatuur is uitstekend, zo rond de -8 °C. Alleen op de stukken waarbij het gas wat verder open gaat, is het wat lastig kiezen tussen een pijnlijk gezicht of een dicht vizier, maar dat heeft weer een slecht zicht tot gevolg. We trekken er op uit richting de top van de berg Ruuhitunturi. Als we klimmen wordt het beeld om ons heen steeds moeilijker om te beschrijven. Als we zeggen alles is gewoon wit, zitten we heel dicht bij de waarheid. Vooral het gebied net onder de top is onbeschrijfelijk mooi. Daar zitten we nog niet in de wolken, en van de bomen is vrijwel niets meer te zien door het enorme pak sneeuw dat ze aangetrokken hebben gekregen. Het is dat we er zelf bij zijn, maar de omgeving zou zo ook gemaakt kunnen zijn voor een filmset of decor. Voor degene die de film Narnia hebben gezien: je waant je midden in de wereld van de IJskoningin. Het doet hier beslist niet onder voor de beste sprookjes.

UitkijktorenOp de top aangekomen, is het onderscheid tussen lucht en aarde compleet verdwenen. We zitten in de wolken en daardoor is het zicht slecht. De uitkijktoren is dan ook meer om naar toe in plaats er vanaf te kijken. De bomen zijn onherkenbaar veranderd in sneeuwsculpturen. Je zou haast medelijden met ze krijgen. Aan het begin van deze week was er hier nog sprake van een strak blauwe lucht, maar dan wel met temperaturen die ver onder de -20 °C lagen (de gevoelstemperatuur zeer zeker). Nu was het maken van foto’s prima te doen, qua temperatuur. Dit kon zelfs enige tijd zonder handschoenen.

Elandgewei aan de kookDeze tocht bracht ons op de terugweg langs de 'stamkroeg' van het rendierpark. We zagen de witte rook al uit de kota komen, waarschijnlijk veroorzaakt door het werk van Pasi. Binnen bleek dit inderdaad te kloppen. Een groot vuur, met daarop een nog grotere pan met daarin een nog groter elandgewei. Een prachtig gezicht, dat niet zou misstaan in een van de Harry Potter films. Pasi vertelde dat hij bijna klaar was en liet hem even zien. Het bloed op de schedel was inmiddels verdwenen, de laatste stukjes vlees zouden ook snel los weken. 'Dat scheelt een hoop vliegen thuis', aldus Pasi. Eerst maar eens zien of Transavia zondag niet dwars gaat liggen.

Souvenirswinkel en start loipesAangezien we de middag nog vrij te besteden hebben, besluiten we de loipes te proberen. We huren voor 3 uur de ski’s en maken een retourtje rendierpark. De route start naast het souvenirswinkeltje onderaan de piste. Tip: de rendiervachten en kuksa's zijn hier het voordeligste. We zijn blij dat we deze eenvoudige route hebben genomen, want het is behoorlijk zweten. Aan het begin nog wat onwennig, maar na een tijdje krijg je de slag wel goed te pakken. De verlichte loipes zijn overigens erg goed, naar ons idee. Nadat we zijn bijgekomen en de husky’s weer even hebben vertroeteld gaan we terug. Het is al 15:00 geweest, dus wordt het alweer donker. Halverwege trekt René ineens aan de noodrem, want er loopt vlak naast ons een rendier door de sneeuw op zoek naar voedsel. We schieten uit de ski’s pakken camera’s en ondanks dat dit toch echt het nodige ‘mensengeluid’ maakt, wandelt hij niet echt weg. Doordat het al donker is en er toch wel wat bomen tussen ons in staan lukt het filmen niet, maar maken we wel enkele foto’s. Toch ook wel weer bijzonder, om naast de vele sporen nu een rendier in het wild te zien. Dat wild is overigens maar een relatief begrip, want deze rendieren behoren allemaal aan iemand toe en worden in het voorjaar weer netjes gevangen. We zien ook dat dit rendier een band om zijn nek heeft. Misschien staat er wel ergens een slede met toerist, wanhopig te roepen naar zijn Rudolf.

Zoals inmiddels gebruikelijk is geworden eten we weer bij restaurant Keloravintola, naast de piste. Heerlijke maaltijden, voor de grote trek en zeer acceptabel geprijsd. Een aanrader zullen we maar zeggen. Tip: Poropasta en Kebab with chips, saus apart

< Dag 5 omhoog Dag 7 >