Dag 1 ·  Dag 2 ·  Dag 3 ·  Dag 4 ·  Dag 5 ·  Dag 6 ·  Dag 7 ·  Dag 8 

De thuisreis 

Tracks Foto's

Om nog maar eens een cliché uit de kast te halen: aan alles komt een einde, dus ook aan deze vakantie. Vooraf waren we al enthousiast, de werkelijkheid heeft dat enthousiasme alleen maar overtroffen. Dat we hier nog terug gaan komen is zeker, op welke termijn valt nog even te bezien. Een heel erg goede reden hebben we overigens ook al: het noorderlicht heeft het deze week laten afweten. Rust op de zon en een dicht wolkendek waren niet de juiste ingrediënten om ons ook daar nog even op te tracteren.

Geweien Rovaniemi

Het inchecken van ons gewei ging zonder erg veel problemen, want we moesten hem maar als handbagae meenemem. Bij iedere hindernis op weg naar het vliegtuig, moest er nog wel even getelefoneerd worden, maar steeds konden we doorlopen. Uiteindelijk kregen we te horen dat we maar met het Transavia personeel moesten overleggen hoe dit gewei mee kon. Zo gezegd zo gedaan en bij binnenkomst in het vliegtuig het gewei overhandigd aan de stewardess met de woorden: 'ons is verteld dat u hier een plekje voor heeft'. Nou, dat was een beetje een overval. De captain kwam op dat moment even een kijkje nemen en zei dat het geen probleem was en dat het gewei netjes onderin het vliegtuig zou worden neergelegd en op Schiphol bij de speciale bagage kon worden opgehaald. En inderdaad, dat ging probleemloos.

Geocache in RovaniemiVlak voor het vertrek moet René beslist nog even wat scoren voor zijn hobby Geocaching. Geocaching is een soort schatzoeken, maar dan vertaald naar de techniek van deze tijd. Overal in de wereld liggen schatten, de caches, verstopt. Op internet zijn deze allemaal te lokaliseren, al dan niet vergezeld van de nodige puzzels om de exacte plek te bepalen. Deze plek wordt aangeduid met coördinaten en is zo dus met een GPS te vinden. Uiteindelijk leidt iedere cache naar een plek waar zich iets bevindt dat gevonden moet worden. Dat is meestal een tupperwarebox, pvc-buis of munitiekistje waarin zich altijd een logboekje bevindt en afhankelijk van de omvang ook nog de nodige 'goodies'. Dat zijn presentjes die je er uit mag halen onder de voorwaarde dat je er zelf weer nieuwe in stopt. Dit laatste is vooral op kinderen gericht, maar er zijn ook caches met boeken, cd's, software en dvd's. Voor uitgebreide informatie over geocachen kun je terecht op www.geocaching.nl. Om Finland aan de statistieken toe te kunnen voegen, moest op de valreep dus nog één van de caches in de buurt van het vliegveld gevonden en gelogd worden. In eerste instantie in het gezelschap van twee medepassagiers, maar bij terugkomst werd deze nieuwe ervaring gedeeld met een aantal andere passagiers en toen moest er toch nog maar een keer 'gezocht' worden naar dezelfde cache. Zodoende is deze cache een tweede keer bezocht en nu zelfs met een groep van 8 personen. Of de tweede poging werd behaald dankzij de GPS of de bijzonder verse sporen in de sneeuw, laat zich wel raden. Deze cache draagt de naam Santa Claus Airport TB-Hotel. TB staat voor TravelBug en een travelbug is een speciale goodie voorzien van een metalen plaatje met daarop een uniek nummer. Deze travelbug mag je uit de cache meenemen, mits je de opdracht die aan deze travelbug is verbonden uitvoert. Deze opdracht is op internet via de unieke code terug te vinden. Telescopische vleesspiesMeestal betreft het een opdracht om de travelbug een reis te laten maken. Dan neem je het dus mee en je dropt hem weer in een andere cache die je elders vindt. Op die manier kan een travelbug lange reizen afleggen en kan de eigenaar zijn travelbug exact volgen op internet (en dat uiteraard weer tot in detail via bijvoorbeeld Google Earth). In deze cache is door René een uit Nederland meegenomen travelbug achtergelaten en is er een Finse travelbug uit de cache meegenomen. Deze Finse travelbug heeft de naam Makkaratikku World Tour en zijn doel is daarmee duidelijk: een reis over de wereld maken. Nederland lijkt dan aardig de goede kant op.
Pas vlak voor het passeren van de douane keek René eens goed naar de Finse travelbug. Een functioneel ogend houten stokje, maar wat dit nou precies voor moet stellen? Het piepkleine kaartje aan het daaropvolgende nadere onderzoek leerde dat het om een telescopische vleesvork gaat. OK.... en nu? Zo'n ijzeren ding heeft dus twee scherpe punten en valt beslist in de categorie ongeoorloofde handbage. De koffers zijn reeds ingeladen en het enige wat we hebben is de handbagage. Terug naar de cache is gezien de tijd ook geen optie meer. We doen hem maar in de handbagage en we hopen dat de douaniers niet zo heel scherp zijn. Wellicht dat ons gewei voor voldoende afleiding heeft gezorgd, want dit 'wapen' is probleemloos mee het vliegtuig in genomen. Misschien wat voor een SBS6 documentaire?

De terugreis verloopt na enige vertraging verder erg soepel. Door het mooie weer hebben we vanaf de zuidkust van Zweden een mooi uitzicht op Denemarken, de Waddeneilanden en de rest van Nederland. Het kruiende ijs van het IJsselmeer bij de dijk Enkhuizen-Lelystad is ook erg goed te zien.

Tot slot onze dank aan Greg and Beth, Jan en Wilma, Jan en Annie, Mies en Annelies en in het bijzonder Pasi, die er allemaal voor hebben gezorgd dat deze vakantie niet alleen door het winter wonderlandschap zo mooi is geworden, maar ook nog eens erg gezellig. Tevens een woord van dank aan Bart Braafhart voor zijn vakkundige reactie op deze site.

< Dag 7 omhoog