Benny Berthet Day ·  Parijs ·  De wedstrijddag 

Benny Berthet Day 

    Foto's Benny Berthet Day

Op onbewust Engels advies
Op een weblog van een Engelse tennisfan lazen wij dat haar favoriete dag op Roland Garros de dag voor aanvang van het toernooi is, genaamd Benny Berthet Day. Volledig vertrouwend op die uitspraak hebben wij kaarten voor deze dag besteld. En niets bleek minder waar ... ! Gedurende deze 'open dag' vinden er trainingen plaats en worden er in de drie stadions demonstariepartijen van 1 set gespeeld. Het programma voor de diverse wedstrijden is overal op het park te vinden via flyers en de grote scoreborden. In tegenstelling tot wedstrijddagen, kun je nu met een ticket ook alle stadions bezoeken.

Training Rafael NadalDe legende Benny
Benny Berthet is in 1910 in New York geboren en op zijn 9e jaar geëmigreerd naar Frankrijk. Daar is hij met tennis begonnen en heeft van 1931 tot 1949 in Frankrijk op het hoogste niveau getennist. Van 1953 tot 1965 was hij captain van het Franse Davis Cup team. Een man met een aanzienlijke staat van dienst voor het Franse tennis.

E-tickets
's Ochtends net na 10 uur kwamen wij aan bij de ingang voor e-ticket houders. De e-tickets zijn kaartjes die je via e-mail ontvangt en zelf afdrukt. Een goede keuze bleek al gauw, want de mensen met de 'echte' tickets werden getracteerd op een rij waar niemand jaloers op zal zijn. Wij konden zonder enig oponthoud doorlopen via een huisje met tientallen scancomputers en printers. Daar wordt het echte kaartje geprint en vervolgens wandelen we het park op. We schatten in dat de mensen buiten echt nog wel 1 à 2 uur geduld moeten hebben!

Wie is dat? Ja... wie denk je?
We hadden vooraf al besloten eerst een rondje langs de 13 buitenbanen te maken, om zo het park te leren kennen en tevens omdat je dan sneller kunt zien of er op een baan misschien wel een bekende te zien is. Je kunt niet weten, nietwaar? Aangezien we binnen komen naast de entree van het stadion Suzanne Lenglen, kunnen we de verleiding niet weerstaan even de trappen op te lopen. In het hele stadion zitten zo'n 50 mensen en op het veld staan twee spelers warm te slaan onder het toeziend oog van drie trainers. We zijn er een beetje stil van en kijken nog eens goed. Na een minuutje naar de speler(s) gestaard te hebben vraagt Inge aan Sophie wat ik mij ook af stond te vragen: "Wie is dat?" Het antwoord van haar is duidelijk: "Ja, wie denk je?".

Training Svetlana KuznetsovaHandtekening no 1 van de no 1
Natuurlijk hadden wij er nooit op gerekend om als allereerste speler meteen Rafael Nadal aan het werk te zien, waardoor we eigenlijk niet konden geloven dat we zo'n geluk zouden hebben. Dus wel! We hebben een uur kunnen kijken naar zijn training en Sophie heeft in die tijd steeds op scherp gezeten met een grote gele tennisbal en 3 stiften in de aanslag. Het geduld werd beloond met een handtekening van Rafael Nadal. Niet gek om zo je verzameling te beginnen.

Russische dames on court
Gedurende de rest van de dag liepen we (soms letterlijk) de ene na de andere toptennisser of -ster tegen het lijf. Met onze eigen wikipedia op tennisgebied bij de hand, werden we door haar verder voorgesteld aan olympisch kampioene Elena Dementieva die aan het trainen was met de latere winnares Svetlana Kuznetsova. Maria Sharapova begon haar training met het gooien van een rugby bal en Dinara Safina maakte met haar enorme krachtige slagen de meeste tennisindruk. Op haar zouden we op dat moment ons geld gezet hebben. Tot aan de finale leek dit ook uit te komen, ware het niet dat ze (nog) niet tegen die druk bestand blijkt te zijn.

De handtekeningenverzamelbalPrijspakker
Sophie wandelt de hele dag met haar bal en de stiften rond en scoort de ene na de andere handtekening. Aan het einde van de dag is ze elf handtekeningen en één smiley rijker op haar geïmporteerde tennisbal. Dat is overigens wel een tip voor handtekeningen jagertjes: koop in Nederland bij een sportzaak een grote gele tennisbal voor € 5, op het park kosten ze gewoon € 32!

Humor uit de Ukraine (deel I)
In de loop van de dag zien we een tennisser uit de Ukraine die zeer ontspannen wordt geïnterviewd op een bankje ergens op het park. We luisteren even mee: "What are the three words you think about when I say 'Ladies tennis'?"
Zonder enige aarzeling volgt de reactie: "Oh, my God!". De interviewer lacht een beetje, maar blijft met zijn microfoon geduldig wachten op het antwoord. De speler telt het vervolgens even voor hem na: "Oh ... My ... God. That's three words. Thank you."

Humor uit de Ukraine (deel II)
Aan het einde van een hele mooie en warme dag, lopen we richting de metro als we net buiten het park achter ons een onbekend taaltje horen. Als we om kijken zien we dat de geïnterviewde speler uit de Ukraine met zijn trainer vlak achter ons lopen richting de gesponsorde taxi's. We groeten hem met de laatste vraag uit het interview en zijn eigen drie woorden, waarop hij in de lach schiet. We vragen hem of hij weet wat Richard Krajicek jaren geleden heeft geroepen over het damestennis. Voor diegene die te jong zijn of het even waren vergeten, Richard Krajicek reageerde ooit tijdens een gesprek over het verschil in beloning voor heren en dames redelijk ongenuanceerd met de woorden: "...als ik een of ander vet varken zie, wat tachtig van de top honderd zijn..." Dat wist de goedlachse Ukrainse speler maar al te goed en hij zei ook in nette bewoording, dat hij het beslist niet fair vond dat de dames hetzelfde prijzengeld ontvingen als de heren.
Vlak voordat hij in de taxi stapte waren we toch maar even zo brutaal om te vragen wie hij is, je kunt immers nooit weten wat er van hem terecht komt. Hij riep ons in sneltrein vaart zijn naam toe, direct gevolgd door de juiste spelling: "Sherhiy S T A K H O V S K Y!" Hij heeft zich als qualifier geplaatst en in de tweede ronde verloren van Novak Djokovic.

Einde van de eerste dag
Morgen is het voor ons een 'rustdag' waarop Sophie en Inge naar Eurodisney gaan en ik een poging ga doen om een aantal geocaches in Parijs te vinden. Voor de maandag heeft Sophie één missie: Arantxa Rus en Ana Ivanovic vinden, want dat zou voor haar beslist de kroon op het weekend worden.

< Verslag omhoog Rustdag in Parijs >