Benny Berthet Day ·  Parijs ·  De wedstrijddag 

De wedstrijddag 

    Foto's wedstrijddag

Court 2: Nikolay Davydenko [10]
Voor vandaag staan er op de 13 outside courts geen echte bijzondere wedstrijden op het programma. In de stadions worden wel een aantal grote partijen gespeeld met Dinara Safina, Rafael Nadal, Roger Federer en Maria Sharapova. Die zullen wij dus selectief vanaf het scherm moeten bewonderen. We besluiten om de partij tussen Nikolay Davydenko [10] en de Oostenrijker Stefan Koubek te gaan bekijken op court 2. Court 2 met Nikolay DavydenkoWe zijn vroeg en kunnen dus plaats nemen in het zonnetje op de eerste rang. Het is leuk om te zien hoe het hele tafereel rond een wedstrijd plaats vindt. De ballenjongens en -meisjes die exact weten wat er van ze verwacht wordt. Van het klaarzetten van de paraplu's tot het invriezen van de handdoeken. De scheidsrechter checkt de apparatuur en nethoogte en de lijnrechters marcheren richting hun plek. Die komen ons overigens allemaal bekend voor, want ze verbleven net als wij allemaal in hetzelfde goedkope hotel op nog geen 5 km van het complex.

Court 6: Venus Williams [3]
In de partij blijkt al snel dat de Oostenrijker weinig heeft in te brengen bij de Rus. Na twee sets houden wij het dan ook voor gezien en bezoeken de omliggende velden. Op baan 6 zien we nog een fenomeen die bezig is een training af te werken: Venus Williams [3]. Vader begeleidt haar op de baan en haar markante moeder heeft er ogenschijnlijk niet echt veel zin in. Wat bij Venus Williams heel erg opvalt is haar bijzondere manier van bewegen. Als ze de bal heeft geslagen, kijkt ze misschien wel een hele tel lang naar de plek waar ze de bal heeft geraakt. Grappig.

Court 14: Uuuuuhai... uuuhaaai... ahaaaiii... aiii
Een zeer opvallende partij werd gespeeld op baan 14 tussen de Portugese Michelle Larcher de Brito en Melanie South uit Groot Brittannië. We nemen wederom plaats op de voorste rij, vlak voor de tie break van de tweede set. De eerste set is met 6-0 gewonnen door de Britse. Op de tribune zit een groep Britten die hun 'Mel' stevig aanmoedigen en de Portugesen scanderen regelmatig het 'vamos Michelle'. Maar het meeste lawaai komt niet van de supporters. De 16 jarige Portugese maakt zoveel lawaai dat je je af gaat vragen of ze medisch wel helemaal in orde is. De stembandjes zijn het in ieder geval wel. Als je het geluid uit zet, valt haar spel op zich ook wel op. Ze vecht als een pittbull voor iedere bal en weet de 2e set op karakter te winnen. De laatste set is bijzonder spannend, maar wordt na 6 matchpoints uiteindelijk gewonnen door de Portugese lawaaipapegaai. Uiteindelijk verliest ze in de derde ronde. Ze heeft in die partij echter wel op een bijzonder negatieve manier de aandacht naar zich toe weten te trekken door ook op het center court enorm veel lawaai te maken en zich niets aan te trekken van het commentaar van haar tegenstandster, de scheidsrechter en het publiek. Wat haar imago echter helemaal geen goed deed, was het beschamende handje na de partij en het negeren van de scheidsrechter. Deze dame wacht een glansrijke carrière (de toekomstige no 1 van de wereld wordt beweerd), maar zal nog hard moeten werken aan haar houding, om een beetje geliefd te blijven bij het grote publiek.

Arantxa RusWilt u hier even tekenen?
Tegen het einde van de middag heeft Sophie al twee keer haar idool Arantxa Rus ontmoet en kon ze op die momente haar ook rustig om een handtekening vragen. Erg veel Nederlands supporters zijn er niet en de internationale wereld blijkt haar nu nog niet echt te (her)kennen. Maar dat zal nog wel anders worden ...
Wij hebben zelf ondertussen van een Engelsman een kaart aangeboden gekregen voor het center court. Dat kwam mooi uit, want Roger Federer was nog maar net klaar met zijn eerste set. Ondanks dat hij snel klaar was in drie sets, was dit natuurlijk nog een mooie meevaller. Sophie heeft aansluitend nog een groot deel gezien van de laatste partij op het center court tussen de twee Françaises Marion Bartoli [13] en Pauline Parmentier.

Game, set and match
We verlaten rond 19:00 het park en rijden vervolgens naar huis. Het noodweer van die nacht trekt gelukkig achter ons aan, zodat we zonder kleerscheuren of vervelende files uiteindelijk weer thuis aan komen. Een geweldige ervaring die zeer beslist nog een vervolg gaat krijgen. Ronald, bedankt voor de tips! ;-)

< Rustdag in Parijs omhoog