Ransäter ·  Husky's ·  Elanden ·  Sillebotten ·  Geocaching ·  Eiland ·  Overige 

De keuze

Scandinavië was voor ons nog volstrekt onbekend terrein. Feitelijk waren we nog nooit noordelijker geweest dan de Waddeneilanden. Nou zijn wij behoorlijk liefhebber van de zon en mooie zwembaden, waardoor een vakantie naar Scandinavië niet het eerste is waar je aan denkt. Tijdens de vakantie in Italië, waar het twee weken lang tussen de 30 en 40 °C was, hebben wij ons voor genomen om de vakanties met grote zonkans af te wisselen met vakanties naar gebieden waar wat anders dan de zon centraal staat. De vakantie in Italië kon dus opgevolgd worden door een bestemming met minder zonkans. Tijdens een avondje googlen kwamen wij terecht op een website met koophuizen in Zweden. Met verbazing zagen wij wat er in dit land te koop is aan huizen en grond tegen -in onze ogen- bijzonder aantrekkelijke prijzen. De interesse was gewekt, zullen we maar zeggen. Daarover later meer.

Inmiddels was ons duidelijk dat we Noord-Europa op gingen zoeken. Zweden was daarbij eerste keuze, waarbij de regio's Värmland en Dalsland ons het meeste aanspraken. Värmland staat ook wel bekend staat als mini-Zweden en heeft op zich al heel veel te bieden. “Tussen Zweden en Noorwegen ligt Värmland,” aldus een oud kerkelijk register uit diezelfde regio. We hebben uit de vele huizen een keuze gemaakt en uiteindelijk een week gereserveerd in een traditioneel huis in Ransäter en een week in een nieuwe woning in Sillebotten.

stena_germanica.jpgDe reis naar Zweden toe kent ook vele alternatieven: verschillende vaarroutes, snelwegen en (tol)bruggen. Wij proberen altijd om de heenreis zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, want dan kun je tijdens de reis al enigszins 'onthaasten'. Via wegen, bruggen en veerpond is de reis naar Ransäter 1281km (14h05). Een veel leukere manier is via de nachtboot Kiel-Göteborg. De reis wordt dan onderbroken door een bootreis van 14 uur en het aantal zelf te rijden km's wordt teruggebracht tot 757 (8h04). De reistijd is dus aanzienlijk langer, maar daar staat tegenover dat je wel uitgerust aan je vakantie begonnen bent.

De weg naar Kiel is een drukke, zeker als je gaat in de periode dat de Kieler Woche plaats vindt. Een groot internationaal eet- en drinkfeest in deze havenstad. Omdat wij ruimschoots op tijd uit Nederland zijn vertrokken, waren we mooi op tijd in Kiel. Inchecken kon meteen, dus was er nog tijd om een rondje door Kiel te wandelen. De geocaches die we meenden even mee te pikken, waren wat lastig te vinden. Achteraf bleken ze gewoon binnen bij een fysiotherapeut en een hotel verstopt te liggen. Leuk ... ? Kiel oogde erg gezellig tijdens deze feestweek en het zou zomaar eens een locatie kunnen worden om eens weekendje te vertoeven.