Ransäter ·  Husky's ·  Elanden ·  Sillebotten ·  Geocaching ·  Eiland ·  Overige 

Geocaching in Zweden

hele grote ammoboxEen paar weken voor het vertrek naar Zweden ben ik mij gaan verdiepen in het programma GSAK, oftewel het Geocache Suisse Army Knife. Met behulp van dit programma is het namelijk mogelijk om lokaal een database aan te leggen met alle benodigde cache informatie. Het is met behulp van een macro in dit programma zelfs relatief eenvoudig om de informatie van een cache te vertalen vanuit het Zweeds naar het Nederlands of Engels.

Tijdens de voorbereidingen bleek dat er vooral in de buurt van Ransäter erg veel caches te ontdekken waren, cache bij watervalnabij Sillebotten was de afstand tot de caches beduidend groter. Op en rondom het terrein van Scout Camp Ransberg, bevinden zich negen caches. Het terrein van deze scouting is zeer uitgebreid met mogelijkheden om te logeren in cabins, shelters of kamers in het hoofdgebouw. Het terrein is bijzonder mooi aangelegd en zeer goed onderhouden. We vinden in totaal zeven van de Ransberg caches.

Op ongeveer 7 km vanaf ons huisje in Ransäter bevindt zich nog een serie caches, die tesamen de locatie van een bonus cache opleveren. Deze Torp serie, werken wij achter elkaar af. Helaas werd er tijdens de voorbereidingen geen rekening gehouden met een dergelijke serie, waardoor de 'slim' samengestelde informatie op de PDA slechts 6 van de 7 caches toonde. de torp serieIk had namelijk caches die recentelijk niet konden worden gevonden weggelaten uit de lijst. Er waren immers voldoende caches aanwezig in de omgeving, met aanzienlijk minder risico op een teleurstelling. Deze behoorde dus ook tot de categorie 'Not found last visit(s)'. Gelukkig was de cache die we misten niet van cruciaal belang en kon de eind locatie worden vastgesteld. We besloten om deze niet meteen op te halen, maar om hiervoor later terug te komen. Op de avond voor ons vertrek, zijn we met z'n tweeën rond 23:00 het bos in gereden op zoek naar de bonus cache. Dat was een bijzondere ervaring. Laat op de avond is het in het bos heel erg stil. Hoe je ook je best doet, je hoort geen enkele auto, zo'n plek hebben we in Nederland nog nooit gevonden. Af en toe word je echter opgeschrikt door een opvliegende vogel of hoor je -meestal op enige afstand- geritsel en gekraak van takken. Heel ... bijzonder.

another brick in the wallNabij Sillebotten liggen niet veel caches. We hebben er toch een paar gevonden, waarvan twee op een bijzonder mooie plek. In het natuurreservaat Glaskogen bevindt zich de cache Glaskogen. Deze cache is verstopt in een merkwaardige muur, die zich midden in het bos bevindt. cache bij watervalDe cache dateert van 21 augustus 2003 en op de cachepagina staat beschreven wat er bij aanvang in de cache aan goodies is geplaatst. Bijvoorbeeld: Chewing gum. Wij hebben de cache bijna 5 jaar later bezocht (20 juli 2008) en inderdaad er zit nog steeds een oud pakje kauwgom in de cache. We hebben zo'n vermoeden dat deze er de komende jaren ook nog wel in zal blijven zitten.
De tweede cache die het noemen waard is, bevindt zich ook in een muur. Deze muur is echter een muur die de zijkant vormt van de begraafplaats van het dorpje Sillerud. Bovenop een kleine heuvel bevindt zich een openlucht kerkje, met een althaar, rijen stoeltjes, een grote bel en enkele tientallen graven uit de periode 1756 tot 1899. De graven zijn voorzien van grafstenen of van bijzondere metalen kruizen. Deze openlucht kerk is ontstaan nadat er op 12 september 1884 een einde kwam aan een 15 jaar durende discussie over de precieze plek van de kerk en de vorm (recht of met een schip). Er kwam een eind aan de discussie toen de koning een brief schreef met daarin het besluit dat er een kerk zou komen in het nabij gelegen Karlsfors en die werd ontworpen door de Emil Langlet uit Stockholm. Op het terrein staan een aantal bijzonder mooie grote en vooral oude bomen, die in het avondzonnetje tesamen met de rest een bijzonder mooi plaatje geven. Ondanks de aanwezigheid van de graven, nabij het altaar, zou dit een mooie trouwlocatie geweest zijn.