Ransäter ·  Husky's ·  Elanden ·  Sillebotten ·  Geocaching ·  Eiland ·  Overige 

Elanden

Het begint al op de boot naar Zweden, je gaat naar het land van de elanden toe en dus zijn er volop sleutelhangers, knuffels, pyama's, t-shirts, stickers etc te koop. Dat belooft wat dus! Dit komt ons wel goed uit, want uiteraard hopen wij er ook een aantal tegen het lijf te lopen. Uiteraard wel figuurlijk, want bij aankomst in ons huisje in Ransäter vinden wij een folder van de Zweedse ANWB 'de Assistanskåren' waarin de automobilist gewaarschuwd wordt voor aanvaringen met elanden. De foto's in de folder spreken wel voor zich.

De elanden zien er door hun slungelachtige vertoning wel humoristisch uit. In de film brother bear hebben ze dan ook een rol gekregen die hier uitermate goed op aan sluit. Veel meer wisten wij ook niet over elanden, dus hebben wij ons laten informeren door Wolfgang (zie husky's). Wolfgang rijdt in zijn 4WD kleine groepen mensen door het Zweedse land gedurende een ongeveer 80 km lange tocht. Tijdens deze elandensafari vertelt hij honderduit over deze beesten en laat ons leuke en bijzondere plekken zien. Garanties op succes krijg je overigens niet ...

Eland in zichtNa een uurtje is het voor ons echter raak: Wolfgang slaakt een kreet, zet de auto in z'n achteruit en wijst ons de Zweedse trots aan. Een vrij jonge eland kijkt ons aan, op een manier waar maar één woord bij past: 'Huhhh?'. Het was wel bijzonder om te zien dat ondanks dat we met een auto langs reden en weer terug kwamen, de eland doodstil blijft staan. De eland is niet bang voor auto's en alleen wat geïnteresseerd, als je echter uit zou stappen (zwaar verboden door Wolfgang) zal de eland meteen vertrekken. Daar is hij (of zij) dus niet van gediend. Na een paar minuten elkaar aangestaard te hebben, sjokt hij maar weer verder. En wij rijden door op zoek naar het volgende wild.

Om alle verwachtingen meteen maar even bij te stellen: meer hebben wij er in levende lijfe tijdens de safari niet meer gezien. Op de weg naar huis, vanaf de husky farm werden we echter nog wel verrast in de koplampen van de auto. Aan de rand van de weg op een stuk economisch bos (dat klinkt een stuk beter dan een stuk gekapt bos), stond een enorme eland die vlak voor de auto de weg over stak. Ook hij bleef vervolgens minutenlang staan kijken. Het was helaas al te donker om zonder flits te fotograferen en de flitser die we bij ons hadden had te weinig bereik.

GlijpartijWilde orchideeNog even terug naar de safari. Onderweg zijn we wel veel andere eland-gerelateerde zaken tegen gekomen. Er waren heel veel sporen, zoals bijvoorbeeld de uitglijder op de foto hiernaast. Een andere bijzonderheid was een zeldzaam plantje uit de orchideeën familie. Helaas is de naam ons even ontschoten, maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Dit gebied van Zweden biedt nog huisvesting aan meer los lopend wild dan alleen de elanden. Uiteraard het grotere bij ons ook wel geziene wild als herten, reeën, vossen en dassen. Maar er zijn meer verrassingen mogelijk... de wolf, de lynx en de beer leven hier ook. Naast de folder van de Assistanskåren, lag in het huisje ook een folder met 10 do's en dont's voor het geval je een beer tegen komt. Een geruststellende gedachte is in ieder geval dat er maar weinig Zweden zijn die er ooit een gezien hebben. Maar ja, garanties biedt dat niet. Wolfgang vertelde dat hij in de ruim 10 jaar waarin hij al rond struint door het Zweedse bos slechts één maal een spoor heeft gezien. Maar aan de andere kant, de camping die we eerder die dag bezochten hebben een keer de unieke ervaring gehad om op één dag een beer te treffen en een albino eland. Van beide waren zelfs foto's aanwezig.

Restanten van een elandjongWe hebben in de hele vakantie meerdere vossen en reeën gezien, ook 4 dassen maar spijtig genoeg allemaal aangereden langs de kant van de weg. Tijdens de elanden safari zijn we wel andere sporen tegen gekomen. Zo troffen we de resten aan van een jonge eland, die slechts enkele dagen ervoor door wolven of misschien zelfs een beer was opgepeuzeld. Wolfgang gaf aan dat deze restanten enkele dagen ervoor nog niet aanwezig waren.

Paard gewond door lynxOnderweg hebben we nog even halt gehouden op de boerderij van Eva. Wolfgang had een doosje eieren nodig en Eva liet ons ondertussen haar vee zien. Een bonte verzameling van schapen, reuzekonijen, vogels, pony, paard en kippen. De papegaai Jacob liet zich van zijn beste kant horen en floot er dus wat af. Twee van de vlaamsche reuzen waren net bevallen van een nest jongen. Het ene nest bevond zich diep onder de grond en wat daar uit zou gaan kruipen was dus nog een verrassing, het andere nest was bovengronds zodat Eva ons nog een paar mini-vlaamsche reuzen kon laten zien. De oooh's en aaah's waren natuurlijk volop aanwezig. Maar ook op de boerderij was het bewijs van het echte wild zichtbaar. Af en toe raakte er wel eens een schaap kwijt. Wat echter nu triest was, was het feit dat het paard, volgens Eva waarschijnlijk in een poging om de aanwezige Shetland pony te beschermen, een ernstige ontsteking aan zijn been had. Hij had hoge koorts en een duidelijke wond aan het been, welke veroorzaakt was door de nagels van een lynx. Wat de schade aan de lynx is geweest, is onbekend, maar de pony was in ieder geval ongedeerd.

ElandDe eland is overigens geen kudde dier. Ze trekken er alleen, dag in, dag uit, op uit door de bossen en leggen zo honderden kilimeters af. Als een moeder een jong krijgt, dat is er meestal maar één en soms twee, dan blijven die twee jaar lang bij haar. Daarna nemen ze afscheid en wandelen ze dus op eigen gelegenheid verder. De kans dat ze dat jarenlang vol houden is echter niet zo groot.... Ieder jaar vindt er rond de maand oktober een jacht plaats waarbij één derde van de totale elanden populatie wordt geschoten. Dat betekent dat er jaarlijks alleen in Värmland al rond de 10.000 elanden worden gedood. Dit is ook noodzakelijk, omdat anders de populatie veels teveel zou groeien en een overbevolking zou uiteindelijk ook alleen maar schade opleveren. In de tweede week treffen we tijdens een avondrit ook één keer een mooie eland aan.