Ransäter ·  Husky's ·  Elanden ·  Sillebotten ·  Geocaching ·  Eiland ·  Overige 

Ransäter

Huisje Rans├ĄterOns eerste huisje bevindt zich net buiten Ransäter, een klein plaatsje in de gemeente Munkfors. De grootste rivier van Zweden, de Klarälven ligt op 300 meter van het huisje. Ook is de fietsroute van Hagfors naar Karlstad vlakbij. Deze is aangelegd is op het oude spoortraject en volledig geasfalteerd. De woning heeft een tuin van 8.500 m2 en grenst aan een zijriviertje van de Klarälven. In dit zijriviertje woont een beverfamilie die iedere avond even langs komt zwemmen.

Het huisje is grotendeels in Zweedse stijl ingericht (want de meeste meubels zijn van Ikea) en dus mooi, strak en comfortabel. Het voelt meteen goed. De tuin is zo groot dat voetbal, badminton en zelfs tennissen geen enkel probleem is. Op de veranda is het heerlijk vertoeven, uitkijkend op een bosrijke helling en het riviertje.

Op slechts 500 m afstand van het huisje is het openluchtmuseum van Munkfors Värmland gevestigd. Wij waren voornemens om hier in de tweede helft van de week een kijkje te gaan nemen, maar er kwam letterlijk wat tussen ons en dit museum te staan waardoor we er toch maar van af zagen. Voor de vakantie hadden we al ontdekt dat er ieder jaar een accordeon festival plaats vindt in Ransäter, zelfs het grootste ter wereld. Een echte voorstelling hadden wij daar nog niet bij, maar het klonk wel gezellig.

GelegenheidsorkestWij zaten op een ochtend aan het ontbijt toen er wat beweging was in de weilanden aan de andere kant van de weg. Mensen waren bezig om een rode buizen van 2,5 mtr in het weiland neer te zetten. Het weiland was bijna zo ver als je kon kijken gevuld met honderden en honderden buizen, systematisch geplaatst, waardoor vakken van pakweg 6 bij 8 meter ontstonden. Kunst?
Dat het iets met het festival te maken kon hebben was wel duidelijk en toen we die avond terugkwamen wisten we het zeker: een file met alleen maar caravans en campers en een weiland vol met dezelfde voertuigen. Een snelle rekensom leerde ons dat er zo'n 7.000 tot 10.000 campeerders waren neergestreken in het 600 inwoners tellende rustige dorpje Ransäter.

We hebben een avondje rond gewandeld over het terrein en de sfeer was uitstekend. Op vele plaatsen werden onder luifels en partytenten gelegenheidsbandjes gevormd met leuke jazz muziek. Ondanks dat dit terrein op nog geen 300 mtr van ons huisje helemaal vol stond, hebben wij eigenlijk geen moment echt gehoord dat er zo veel mensen aanwezig waren. Het dorpje was en bleef dus nog steeds rustig.