Dag 1-3 ·  Dag 4-5 ·  Dag 6-8 ·  Dag 9-10 ·  Dag 11-12 ·  Dag 13-14 

Hej hej,

stena_germanica.jpgIn 2008 ontdekten wij Zweden en het gevolg was dat we direct na terugkeer een huis voor de zomer in 2009 boekten. Het was dus wel goed bevallen :-)

De locatie
Dit jaar hebben wij er voor gekozen om niet tussentijds te verkassen, maar om twee weken op dezelfde plek te blijven. We kozen voor een huis in Gersheden, binnen de gemeente Munkfors, pakweg 70 km ten noorden van Karlstad. Wat nou exact de omvang van Gersheden is, is ons niet duidelijk geworden. Onze telling is blijven steken op 7 huizen. Gersheden ligt op een steenworp afstand van Ransäter, waar we vorig jaar een week vakantie hebben gevierd.

De rode draad
Deze vakantie pakte wat anders uit dan we hadden gehoopt. In het hele verslag loopt één rode draad en die heet regen. Natuurlijk weten wij ook dat vakanties naar het noorden een verhoogd risico kennen, maar om dan geconfronteerd te worden met de natste zomer in meer dan 100 jaar is voor ons wat al te overdreven. Zweden heeft met haar landklimaat gemiddeld meer zonuren dan Nederland, alhoewel wij ons inmiddels ook afvragen hoe dat berekend wordt. Geldt een zonnige middernachtzon als 24 uur zon? In het noorden schijnt in de zomermaanden de zon permanent. Tja, dat telt wel lekker door en is het niet zo moeilijk om goed te scoren in het 'tabbelletje zonuren'.

De liefde blijft
Het weer was dus dit keer spelbreker, maar dit neemt niet weg dat wij nog steeds zeer gecharmeerd zijn van dit prachtige land. De bossen, de meren, het wild, het is allemaal even mooi. Dit jaar hebben we enkele avontuurlijke activiteiten ondernomen. De regio Varmland leent zich hier uitstekend voor. Ook de wildstand is nog prima op orde, uitgaande van onze bescheiden telling. Helaas ook dit keer geen treffen met wolf, lynx of beer, maar het is ook verre van realistisch om er vanuit te gaan dat dat wel een keer gebeurt. Vele Zweden die dagelijks rondtrekken, komen dit wild één keer in de pakweg 10 jaar tegen.

  omhoog Dag 1-3 >