Dag 1-3 ·  Dag 4-5 ·  Dag 6-8 ·  Dag 9-10 ·  Dag 11-12 ·  Dag 13-14 

Klarälvsbanan

FietsbrugWe zagen hem al zovaak liggen, maar gebruiken deden we hem nog niet. Daar moeten we vlak voor onze terugreis toch even verandering in brengen en daarbij, het is mooi weer dus ideale omstandigheden om te ... fietsen over de Klarälvsbanan!

92 kilometer geasfalteerde spoorrails
We rijden naar Rådastrands Camping om bij Lowa adventures 5 fietsen te huren à 150 Kr per dag. We rijden richting het zuiden, omdat deze camping niet zo ver van het noordelijke eindpunt van deze fietsbaan ligt. Met de naam fietspad zou je deze prachtige baan eigenlijk te kort doen, vandaar fietsbaan. Het enige nadeel eraan is eigenlijk dat je geen alternatief hebt voor de terugreis en dus altijd twee keer dezelfde route rijdt. Op zich natuurlijk geen straf in dit land, maar 't is maar even dat je het weet.

Station MunkforsStation Munkfors
Ons doel is station Munkfors, waarin zich een restaurantje bevindt. Mooi voor de lunch. Tijdens de rit blijkt dat we ons ergens vergist hebben in de afstand, want het station ligt op 24 km en dat is voor de meiden toch een heel eind. Gelukkig is het vandaag echt prachtig weer. De lunch in het station, dat tevens dienst doet als internet café, smaakt uitstekend. De -ook hier weer- Nederlandse eigenaren maken ter plekken een heerlijke ommelet of brood met frisse bietensalade en Zweedse gehaktballetjes (TIP!).

Geocache Gamla BruketGamla Bruket
Op een paar honder meter van station Munkfors bevindt zich een openlucht museum en waterkrachtcentrale. Het museum was vroeger een metaal-fabriek, waar je nu het zweed... herstel zweet van destijds nog bijna kunt ruiken. Dergelijke centrales zorgen er overigens ook voor dat boomstammen niet meer traditioneel van Noord Zweden naar Zuid Zweden kunnen dobberen. Het museum is erg mooi en keurig onderhouden. De centrale, maar vooral de omliggende waterloop is beslist een bezoekje waard. En mocht je nog even willen Geocachen: op de brug ligt er ook eentje.

Zonnen op het asfalt
Op de terugweg zijn de meiden een minuut of 10 voor ons vertrokken, omdat er na 24 km asfalt een fijn strand en zwemwater ligt te wachten. Als we er na een tijdje ook nog een beloning aan vast knopen, gaat het gas er flink op. Voor 4 uur op de bestemming wordt beloond met ijs! Na een aantal kilometers horen we ineens een ijzige (te vroeg dus!) gil, veroorzaakt doordat de dames met hun fiets over een zonnebadende slang reden. Deze overleefde het wel, in tegenstelling tot de veel grotere slang die ik met de auto niet meer kon ontwijken.

Ssssssss

Race tegen de klok
We stoppen af en toe nog voor wat foto's, maar dat is aan de dames niet besteed. Wij redden het zelf net niet, maar de meiden leveren 2 minuten voor 4 hun fiets in. Dat verdiende dus een beloning. Als we met het welverdiende ijs naar het strandje lopen gebeurt het voor ons onvermijdelijke: de zon verdwijnt achter de wolken en de temperatuur daalt meteen aanzienlijk. De meiden gaan nog wel een keer zwemmen naar het duikplatform, maar zijn snel genezen door het ook al erg koude water.

< Dag 11-12 omhoog