Dag 1-3 ·  Dag 4-5 ·  Dag 6-8 ·  Dag 9-10 ·  Dag 11-12 ·  Dag 13-14 

Activiteiten wel, activiteiten niet

Over de watervalDe meiden gaan een dag op pad met Geco, een survival expert van zwedenoutdoor. De dag begint gelukkig enigszins droog. Op het programma staat het Jeugdavontuur Canyon, dat wil zeggen klimmen, klauteren, afdalen in en langs een canyon. De meiden maken ook een oversteek over een waterval met gebruik van de Tyroleantraverse techniek. Alles gaat bijzonder ontspannen, ondanks dat het natuurlijk erg spannend is om boven een waterval over een dun touwtje te lopen. Aan het einde van de dag, als de regen inmiddels met bakken uit de hemel valt, mogen de meiden als eerste van het seizoen gaan abseilen van de grote brug. Dat laten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen! De jongste besluit deze activiteit maar even te laten voor wat het is, er komt in deze vakantie nog een herkansing.

Snoepmuur
Tijdens de survival wordt het energieniveau op gepaste wijze weer op peil gebracht. Op een lange wand groeien wilde aardbeien en bessen die zo van de muur gegeten kunnen worden. Vooral de aardbeien smaken erg goed. Prik ze met z'n zessen aan een grasspriet en je hebt een overheerlijk tussendoortje.

Kudde elanden
Terwijl de meiden door Geco worden begeleid met avonturen rondom de canyon, gaan wij op pad om te Geocachen. Als we richting de eerste cache rijden zien we op een gekapt stuk bos ineens een eland staan. Wel bijzonder zo midden op de dag. We zetten de auto in z'n achteruit om hem beter te zien en zien dan ineens dat er nog één loopt. En meteen zien we ook nummer drie. Wow... als de caches net zo makkelijk gevonden worden als de elanden, dan gaan we er vandaag een paar scoren!

Natte cache
Als we na 20 minuten rijden arriveren bij de metaalfabriek waar de blinde Jan Persson gewerkt heeft, komt het met bakken uit de lucht. De cache bevindt zich ongeveer 15 meter naast de auto, maar toch nemen we niet het risico te verdrinken in een regenbui. We wachten even een af tot het wat minder hard gaat regenen. Na een kwartiertje waag ik het er toch maar op. Een enorme hoeveelheid potentiële verstopplekjes, dus dat wordt lastig. Na de zoveelste steen te hebben onderzocht is het raak. We hebben de fabriekscache van Jan Persson gevonden.

Kubbs in het zonnetje
Wanneer het de volgende dag ineens zonnig is, schrikken we er bijna van. We maken van de gelegenheid gebruik door lekker in de tuin te ontspannen en een potje Kubbs te spelen. Vlak voor we naar Zweden vertrokken zagen we dit Kubbstraditionele Zweedse spel in een advertentie van 999 Games (ja, die van de Kolonisten van Catan) en besloten we daar maar eens naar te gaan zoeken in het land van herkomst. Dat was een makkie: voor de helft van de prijs in Nederland een mooie set gekocht. Achteraf heeft deze set niet de officiële WK maten, want onze Koning en kubbs zijn 2 cm smaller. Het wordt daarmee voor ons dus wat moeilijker dan voor de pro's om de doelen te raken. Dat is namelijk het doel van Kubbs: met werpstokken eerst de kubbs van de tegenstanders en uiteindelijk de Koning omgooien. Kubb betekent 'houten stok' in het Gotlands dialect. Wij konden nu dus mooi in het zonnetje met de stokken smijten. De exacte regels zijn ons nog wat onduidelijk, maar daar hebben meer mensen last van, hetgeen achteraf uit de teksten op wikipedia blijkt. Sommige spelers noemen dit spel dat 30 seconden kan duren, maar ook uren, Viking schaken. Dan zou wat mij betreft dit het bewijs zijn dat Vikingen alleen maar domme krachten zijn. Liefhebbers kunnen altijd lid worden van Nederlandse clubs als de Lösse PØls of Blokkie Om.

< Dag 1-3 omhoog Dag 6-8 >