Dag 1-3 ·  Dag 4-5 ·  Dag 6-8 ·  Dag 9-10 ·  Dag 11-12 ·  Dag 13-14 

Into the wild

Wet feetDe uitgestelde beversafari zou nu plaats vinden op zondag. We besluiten die dag te wachten tot 14:00 voor de Go/NoGo beslissing. Net na het middaguur wordt het zowaar droog en komt zelfs de zon soms tussen de wolken tevoorschijn. Het blijft die dag en avond verder ook droog, dus kunnen we weer buiten spelen!

Geocaching
We beginnen met een poging om goud te halen bij een nieuwe cache in de buurt. We springen van steen naar plas, via heel veel elandenuitwerpselen en belanden zo op 'the place to be'. We zoeken met 5 man sterk, maar helaas vinden we niets. We hebben dus voor niets erg natte schoenen en broeken opgelopen. Gelukkig maakte het uitzicht nog wel het nodige goed.

Vuurtje stoken
We rijden via een supermarkt om wat worstjes te halen en zoeken een plekje op in de zon om een vuur aan te leggen. Met behulp van een eigen vuurstaafje maken we een mooi kampvuur. Met het Leatherman verjaardags cadeautje worden van stokken spiezen gesneden en kunnen we gaan genieten van de heerlijke Zweedse worstjes.

Vuurtje stoken

Smikkelende eland
De beversafari van Belevenis-Profs begint met een tocht door de bossen in de Land Rover Defender van de Duitse Peter. Peter vertelt enthousiast en met de nodige humor over van alles en nog wat en laat ons mooie plekken zien. We zien onderweg één eland, die staat zelfs zo dichtbij de auto dat je je niet meteen realiseert dat dit een wild beest is. Hij trekt zich totaal niets van onze nieuwsgierige blikken aan en eet rustig door van de bloemen in de tuin waar hij staat. Dit kan hij nog een paar maanden zo vol houden, want als hij de mens niet wat meer gaat mijden, dan zal hij het komende jachtseizoen beslist niet overleven.

BeversafariDammen voor gevorderden
Na een broodje met koffie komen we bij de kano’s. We maken een mooie tocht door riviertjes, over een groot meer en dwars door het riet. We zien diverse beverburchten en paden en ook een fraaie beverdam, maar de bever zelf: foetsie. De bever is overigens met de olifant en de mens het enige zoogdier dat de omgeving aanpast naar zijn persoonlijke wens. Alle andere dieren schikken zich naar hun omgeving. Dat dit ook extreme gevolgen kan hebben blijkt wel uit het feit dat bevers voor aanzienlijke overstromingen kunnen zorgen. De dam die wij zien is zo’n 6 meter breed en 1½ meter diep en is door een familie bevers binnen enkele weken klaar. Een prachtig gezicht. De grootste beverdam ter wereld is te vinden in Three Forks Montana (Amerika) aan de Jefferson rivier. Deze dam is bijna 700 meter lang (!), 4 meter hoog en op de bodem 7 meter breed. De dam is zo sterk dat je er met een auto overheen zou kunnen rijden. Dat alles doen ze met hun enige gereedschap: de tanden.

BeverdamMetertje tand
Door al dat werken met hun tanden, slijten die natuurlijk ook behoorlijk. Maar moeder natuur zou moeder natuur niet zijn als ze daar geen rekening mee had gehouden. Bij een bever groeien de tanden namelijk hun hele leven door en dat met een snelheid van zo’n 120 centimeter per jaar.

Nachtmerrie
Op de terugweg van de beversafari naar huis, worden we twee keer geconfronteerd met de schrik van iedere Zweed (of eland): overstekende elanden. Het afgelopen jaar hebben er maar liefst 4800 aanrijdingen plaats gevonden met elanden. In Zweden is dit doodsoorzaak nummer 1 bij verkeersongevallen! De wegen zijn zo rustig en goed dat je prima door kunt rijden. Toch gaan wij niet harder dan 60 en zelfs dan is een overstekende eland ineens heel erg dichtbij. Bij ons was het een jonge eland, die in paniek even niet wist wat hij moest doen, alvorens een sprong naar de vrijheid te maken. Kort daarna steekt er nog een ree met twee jongen over en zien we een vos langs de weg wandelen. De rest van de route doen we het nog veel rustiger aan.

< Dag 6-8 omhoog Dag 11-12 >